A multi-million pound proposal has been revealed for Greenwich Park in a bid to make it more accessible for the increasing number of visitors every year.

Greenwich Park hosts five million visitors every year across its 83 acres of historic green space.

Greenwich Park Revealed is a major project led by Royal Parks, the charity which manages Greenwich Park, which will ensure the park is sustainably fit for future generations.

Royal Parks has initial support from the National Lottery through the Heritage Lottery Fund (HLF) and Big Lottery Fund for a £4.8million grant.

The park has been awarded initial development funding to develop the proposals more fully by incorporating the views of park users on its future and the final bid will be submitted at the end of August, and they will find out the result in December 2020.

So what are they proposing?

The London Cityscape

If you stand in front of the Woolfe statue in the park, you can see across the city of London, with it feeling like Canary Wharf is almost within touching distance. The view is spectacular and really is something that you just don't get to see very often, however the minute the sun comes out the space is too compacted to move around and take photos in.

We spoke to Greenwich Park manager, Graham Dear, who says it is a very exciting time and they are excited to start taking full advantage of the amount of space that surrounds them.

He said: "This is definitely the best view of the city, it's so dramatic, you are up high and then you are looking down but the tall buildings feel so close.

"You have these massive modern skyscrapers in the background then below you can see the Queen's House and the Old Royal Naval College, which are so recognisable and really stand out with such a background."

So how will this space change?

At the moment there is a lot of compacted land in front of the ‘viewing platform’, which isn't very attractive but is currently in this condition to stop people eroding the land that leads down to the Queen's House.

Graham said: "The minute someone is standing in front of you you completely lose the view and it gets so congested, so what we are trying to do is extend the viewpoint right out to widen the space.

"But we are also changing the space behind the Woolfe statue and getting rid of some car parking spaces, to create a better space for the kiosk, which we are revamping."

Years ago there used to be large steps heading down the bank towards the Queen's House, however due to the damage of the landscape these were taken away. With this new grant the park is proposing to put them back in so there is more space to sit and look at the view but also to strengthen the bank.

There is also a new mobility scheme that takes those less able up the hills around the park.

The Learning Centre

There is currently an education programme in place, which currently uses an old repurposed brick shed as a classroom. However, with the grant Royal Parks is proposing to build a brand new, two-classroom, learning centre for the whole community to use.

There is currently a groundsman's yard at the back of the park where the gardeners store their tools and tractors, however at the moment they have a lot of space that just isn't used and isn't currently public land. The park proposes to take some of this land back to create the learning centre and open it fully to visitors. It will be available for community use and will be available for commercial hire.

Cafes

The Pavillion cafe is currently the only main catering facility in the park apart from a couple of kiosks that open during the summer. However, Royal Parks is proposing a new cafe on the other side of the park near to the learning centre, as well as improving the Pavilion cafe to accommodate the increase in visitors.

Graham says the side of the park with the learning centre is used a lot more by the locals and, because the main cafe gets so rammed in the summer, this will hopefully disperse the masses and give locals more of their own space.

What else?

- The park is proposing to replant hundreds of trees due to a lot of disease that has infected a lot of the avenues. They want to build more resilience, so they are going to be bringing in a hugely diverse range of new trees for the next few generations.

- And last but certainly not least, on the Charlton side of the park, the entrance at the moment is pretty dangerous for visitors in the summer. The car park has been designed in such a way that the pedestrian footpath runs right through the middle of it. So the park is proposing to take some of these spaces away so that when floods of people enter in the summer, no one has anything to worry about.

There will be two consultations held this week by the Greenwich Park bandstand for those who would like even more information. These will take place on April 1l and April 14 between 10am-4pm to seek local residents’ input on various aspects of the project, to help shape the park’s future.

The project is expected to take four years to complete.